Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

JÁRVÁNYÜGYI INFORMÁCIÓK

 Járványügyi intézkedések feloldása
Kedves Szülők!
Ahogyan a híradásokban már biztosan ti is hallottátok, visszavonásra kerültek az eddigi járványügyi intézkedések 2022. március 7-től. A hivatalos álláspont szerint, innentől mindenki maszk és védettségi , illetve egyéb igazolások nélkül szabadon közlekedhet szinte minden intézményben, így MAJD az óvodában is újra.
Azonban a fokozatosság elvéhez próbáljuk meg igazítani az immunrendszerünket, illetve fordítva is.
Ezért a Csengődi Óvodában március tizennegyedikei héten vezetjük be ezt az intézkedést. Azaz március 17-től újra várunk szeretettel személyesen is Benneteket gyermekeiteket bekísérve (is)… 
Kiegészítés 2020.12.07-én

Kedves Szüleink...
...akkor, ahogy Ti is hallhattátok a legfelsőbb köreink intő szavait: a jelenlegi járványügyi intézkedések január 11-ig meghosszabbításra kerültek. Ahogy utcabál sem lehet, így nyilván az idei évben közös, csoportokban megrendezhető, karácsonyi fadíszítős együttlétet sem tervezhetünk. De ettől még az ünnep az ÜNNEP lesz idebenn - ezt garantálni tudom az óvoda összes Nagy Felnőtt Dolgozója nevében. Itt szeretnénk megköszönni a Mikulás Összes "Segédmunkásának" a ma megszámlálhatatlanul többször is felragyogó MOSOLYGÓS GYERMEKARCOKat, amit "iderajzoltatok" nekünk erre a hétfői rendhagyó folytatásra Mikulás alkalmával.


De újfent csak azt szeretnénk kérni, hogy ne engedjük el egymást csak max. fizikálisan. Készülődjünk, öltöztessük együtt szívünket-lelkünket az ünnepre. S, hogy a hangolódást még fűszerezzük egy picit: tényleg keressétek a karácsonyi üzenet morzsákat az újabb, s újabb csoportok ablakocskáiban, ahol a fény a legjobban ragyog.
Ha kedvetek, időtök - s az időjárás is engedi persze:) - szívesen várjuk a Ti ráhangoló üzeneteiteket, történeteiteket, gyermekeitek kari-ariköpéseit az ablak másik oldalára felrögzítve "válaszként":)...illetve "kovid-kori-kari" üzenetként a messenger után szabadon!!!!!...
Hozzunk ki Mindenből a Legtöbbet, a számunkra legkedvesebbet, az adhatót-kaphatót, embernek maradva:)

Köszönjük, hogy Vagytok, Vagyunk, Lehetünk...
Áldott készülődést...


 
Kiegészítés 2020.11.12-től

Kedves Szüleink!
Kérjük, hogy FIGYELMESEN olvassátok át, s kérdezzetek !
Ahogyan már tegnap is olvashattátok, újabb szigorítások léptek életbe óvodai életünk vonatkozásában (is). Amellett, hogy az óvoda (természetesen:) kötelezően nyitva tart, újabb biztonsági előírások mellett teheti csak ezt meg, amit Nekünk, felnőtteknek kell betartanunk, betartatnunk, bízva, hogy gyermekeink beszokása, biztonságérzete, s ezeken keresztül személyiség fejlődése nem sérül. Ezeket a tényeket szem előtt tartva az alábbi szabályok lépnek életbe 2020. 11.12-től a HOZZÁNK ÉRKEZŐKRE nézve:
az intézménybe csak és kizárólag, a megfelelő maszkviselés szabályait betartva lehet belépni (orrot-szájat eltakaró viseléssel), GYERMEKEKNEK NEM KELL!!!!!!
csak és kizárólag meghatározott céllal érkezhetsz, s ez is a gyermeked elhelyezése lehet,
innentől csak és kizárólag (nagykorú) felnőtt hozhatja be a gyermeket, s csak a bejárat melletti LÁZMÉRŐ PONTIG. A ponton gyermek-felnőtt hőmérséklete egyaránt megmérésre kerül, s annak függvényében indul a ki-be menet.  E művelet után gyermekeiteket átvesszük, s koordináljuk a saját kis csoportjába.
Tisztelettel szeretnénk megkérni mindenkit, hogy holnapig döntse el, hogy gyermekét innentől kezdve az intézményben altatja-e délutánonként, vagy sem, s ezt jelezze óvó nénijének, mert változnak a ki-be lépés szabályai is.
A személyes kontakt mind teljesebb elkerülése végett a következő idősávokat határoztuk meg az egyes csoportok gyermekeinek óvodába ÉRKEZÉSÉRE vonatkozóan:
a kis csoportosainkat (pillangó csoportosok) reggel 8.15 és 8.30 között várjuk a „beadási” helyen,
a kis-középső, középső csoportosainkat (maci és mancs csoportosok): 8 óra és 8.15 között,
a nagycsoportosokat (csiga csoportosok) legkésőbb 8 óráig.
Természetesen azok a szülők, akik időre járnak dolgozni, vagy nagyobb gyermekeik vannak, akiket szintén el kell helyezniük más intézményekben, JELEZZÉK, s meg fogjuk találni a megoldást! A többiektől tisztelettel kérjük a betartást!
A HAZAJÁRÁS a következőképpen alakul innentől.
Akik délben mennek haza:
kiscsoportosokért (pillangó csoportosok) az első bejáratnál 12.20 és 12.30 között várjuk a szülőket,
a kis-középsősökért (maci csoportosok)szintén 12.20 és 12.30 között lehet jönni, de a hátsó terasznál megjelölt ponthoz.
a középső csoportos gyermekekért (mancs csoportosok) szintén a termük háta mögött lévő terasznál megjelölt ponthoz kell jönni 12.35 és 12.45 között,
a nagycsoportosokért (csiga csoportosok) első bejárathoz 12.35 és 12.45 között.

A délutáni hazavitel egységesen délután 4 órától kezdődne, addigra fel lesznek öltöztetve a gyermekek, s sorjában kiadjuk őket.  Természetesen akikért később jönnek, ŐK NEM, ők csak a szülők érkezésekor, azzal egyidejűleg.
Természetesen itt is érvényes, hogy alapos indokkal ezek a keretek módosíthatóak a gyermekek érkezése, illetve távozása tekintetében is, a lényeg, hogy NEM LEHET az intézménybe belépni, s tartózkodni a meghatározott „PONTOKON” túl.
Az időkeretek is az ellátás technikai feltételeinek megteremtése miatt kénytelenből születtek, tisztelettel kérünk, hogy a gördülékeny, rugalmas haladhatóság érdekében tartsuk be ezeket, hiszen továbbra is a GYERMEK testi-lelki épsége a legfőbb cél. Minél kevesebbet „vegyen magára” ebből a …..
Bárkinek bármilyen észrevétele, kérdése van, innentől az intézményvezető telefonszámán tud időt, s helyet egyeztetni (06305250381)! Ne engedjük el egymást csak fizikálisan!
A cél KÖZÖS marad…s az intézmény berkein belül mindent megteszünk továbbra is GYERMEKEITEKÉRT minden szinten, s ahogy csak tudjuk, el is juttatjuk el a mindennapok történéseit FELÉTEK!
 
INTÉZKEDÉSI TERV
 
A 2020/2021. NEVELÉSI ÉVBEN
A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL
ÉS A KÜLÖNLEGES JÁRVÁNYÜGYI VÉSZHELYZETRE
(szülőknek szóló kivonat)

 
1.       AZ INTÉZMÉNY LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK
1.1     Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja. A nevelésben, illetve az intézmény működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt.
Kérjük a szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról! A szülő köteles az óvodát értesíteni, ha a gyermekénél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.
1.2     Kérjük, hogy az alábbi szabályokat szíveskedjenek betartani!
Ø  Az udvarra, az épületbe a szülők csak szájmaszkban léphetnek be! Enélkül nem áll módunkban a szülőket az intézményünkbe beengedni!
Ø  Egy gyermekkel csak egy szülő jöhet be az épületbe.
Ø  A gyermeköltözőkben lehetőleg egyszerre csak két gyermek és kísérője tartózkodjon, elkerülve a zsúfoltságot.
Ø  A folyamatos fertőtlenítések miatt a gyermeknek legkésőbb 9 óráig kell megérkeznie az óvodába!  
Ø  Az ebéd után hazajáró gyermekeket a szülők a saját csoportjuk gyermeköltözőjének ajtajában vehetik át. A gyermekek átadása/átvétele a lehető legrövidebb időn belül történjen meg!
Ø  Kérjük mielőbb elhagyni az épületet és a játszóudvart, valamint az óvoda épülete előtt is kerüljék a beszélgetést, csoportosulást!
1.3     A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyermek tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság.
1.4      A kezdeményezéseket, foglalkozásokat az időjárás függvényében javasolt a természetben a szabad levegőn megtartani. Ezekben az esetekben is mellőzni kell a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat.
1.5     A megfelelő védőtávolság betartása különösen fontos a mosdókban, illetve az öltözőkben, hogy mindkét helyen elkerülhető legyen a csoportosulás.
1.6     Nagylétszámú gyermek, szülő vagy pedagógus egyidejű jelenlétével járó rendezvény során tekintettel kell lenni az alábbiakra:         
-          Az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlátozás szigorú betartására,
-          Az alapvető egészségvédelmi intézkedések, szabályok betartására (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés, szellőztetés)
1.7   A szülők személyes megjelenésével járó szülői értekezletek csak a járványügyi előírások betartása mellett tarthatók meg. Amennyiben lehetséges, a csoportok zárt facebook rendszerben küldött üzenetekkel is eljuttathatók a szülőkhöz.

2.       EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA
2.1     Az óvoda bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, melyet kérünk, hogy az intézménybe érkezéskor használjanak! Október 1-től kötelező a gyermekek lázmérése!
2.2      A szociális helységekben biztosítjuk a szappanos kézmosás lehetőségét, melyet vírusölő hatású kézfertőtlenítővel egészítünk ki.
A felnőttek kéztörlésére csak papírtörlőt használhatnak! A gyermekek saját jellel ellátott textil gyermektörölközőt használnak. Fokozott figyelmet kell fordítani a rendszeres cserére és mosására.
2.3     A személyi higiéné alapvető szabályairól a gyermekek részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást kapnak. Kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető higiénés szabályok betartására, ehhez elengedhetetlen a felnőtt ellenőrző jelenléte. Egyes tevékenységeket megelőzően és azokat követően szappanos kézmosással vagy alkoholos kézfertőtlenítéssel kell biztosítani a személyes tisztaságot. A gyermekeknek meg kell tanítani az úgynevezett köhögési etikettet: papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés, melyhez kérjük a szülők együttműködését!
2.4     A gyermekek otthonról játékot nem hozhatnak be az óvodába, kivétel 1 db alvós plüs, „nyunyóka”, melyet a gyermek hét elején nylon zacskóba behoz és hét végén visz haza. A következő héten kimosva, fertőtlenítve hozhatják újra a gyermekek.
2.5     A gyermekek  pizsamáját kéthetente kell hazavinni, és hét elején kimosva, vasalva visszahozni.
2.6     A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került  vírus inaktiválása érdekében  fokozottan ügyelünk az intézmény tisztaságára, a napi többszöri fertőtlenítő takarítás (csoportszobákban, a folyosókon és egyéb helységekben) elvégzésére.
 
3.       GYERMEK HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE
3.1  Annak a gyermeknek az óvodai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszuprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.
3.2  A gyermek, a távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.
 
4.       TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN
4.1        Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok:
- láz
- köhögés
- nehézlégzés
- hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya
- kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás,
  hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés
Gondoskodunk a szülő/gondviselő értesítéséről, akinek a figyelmét felhívjuk arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el és jelezzenek vissza az óvodának!
 4.2        A gyermek az óvodába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza.

 2020. október 1. 
 
 
 
Kuncz Tímea
óvodavezető
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean eleifend mollis nulla nec condimentum. Ut metus velit, feugiat sit amet sem nec, pulvinar iaculis justo. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Ut fermentum ante sem, quis hendrerit metus ullamcorper quis. Nunc convallis tempor diam vitae dictum. Praesent ornare sem et odio laoreet consectetur. Etiam fringilla risus sed porttitor commodo.